Elleboogkrukken
Elleboogkrukken zijn een erg bekend loophulpmiddel. Naar gelang de mate van steun die nodig is, zijn ze te gebruiken per stuk of als paar. Dit type kruk komt aan z’n naam doordat de manchet net onder de elleboog zit. Zoals bij ieder modern hulpmiddel zijn ook loopkrukken op hoogte in te stellen, dat is belangrijk om het risico op lichamelijke klachten door het lopen met krukken zo veel mogelijk te beperken.

Wanneer u met elleboogkrukken loopt, dan komt er veel druk op de polsen. Vooral wanneer er zwaar op de krukken geleund moet worden, kan dat erg belastend zijn. De polsen worden gedwongen in een vrijwel haakse hoek en die eindstandige houding resulteert in puntbelasting. Om de druk op de handen zo veel mogelijk te verdelen, zijn steeds meer elleboogkrukken voorzien van een anatomisch handvat.



Handvat van elleboogkrukken


Een anatomisch handvat heeft een soort vleugels zodat de hand er gespreid op kan rusten. Dit verkleint het risico op puntbelasting en biedt bovendien extra grip. Er is een verschil in de hardheid van de anatomische handvatten, afhankelijk van smaak, duur van het krukgebruik en mate van belasting kan gekozen worden voor een harde variant of voor een zachtere. In de meeste gevallen geldt dat de krukken in het wat lagere prijssegment een hard handvat hebben en de krukken in het hogere prijssegment een zachter handvat. Omdat nu eenmaal niet iedereen hetzelfde gebouwd is, zijn bij sommige krukken de handvatten ook nog verstelbaar in hoek

Open of gesloten manchet


Elleboogkrukken zijn verkrijgbaar met een open of een gesloten manchet. Best wel een verwarrende omschrijving, want beide varianten hebben een opening. Wanneer we het hebben over een open manchet, dan gaat het om de krukken die maar een halve ronding hebben, bij een gesloten manchet raken de uiteinden elkaar bijna. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel van een gesloten manchet is dat de krukken aan de arm blijven hangen wanneer u bijvoorbeeld bij de kassa staat om af te rekenen. Het grootste nadeel is dat de krukken ook aan de arm blijven hangen wanneer u valt, dit kan letsel veroorzaken. Een gesloten manchet geeft iets meer steun dan de open variant. In Nederland worden krukken met gesloten manchet het meest gewaardeerd (en dus verkocht).



De doppen van elleboogkrukken


Voor stabiliteit en het opvangen van de grootste schokken zitten er rubber doppen onder loopkrukken. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat de doppen onder krukken in goede conditie zijn, zijn ze dat niet, dan is het risico op uitglijden erg groot. Omdat dit onderdeel veel harder slijt dan de rest van de kruk zijn ze ook los te koop, vervangen is gemakkelijk.



Hoe gaat lopen met elleboogkrukken?


Het maakt nogal wat uit of u het aangedane been wel of niet mag belasten. Wanneer er niet gesteund mag worden op het zwakke been, dan is er geen andere optie dan beide krukken naar voren plaatsen en steunend op het goede been tussen de krukken hupsen. Wanneer het aangedane been wel gedeeltelijk belast mag worden, dan kunnen de krukken gelijktijdig met dat been naar voren gezet worden, waarna het goede been aansluit of voorbij stapt. Mag het zwakke been volledig gebruikt worden, dan kunt u gewoon alternerend lopen. Dat houdt in dat de linkerkruk en het rechterbeen gelijktijdig naar voren geplaatst worden en de rechterkruk met het linkerbeen. Heeft u slechts één kruk nodig, dan moet deze zich altijd bevinden aan de gezonde kant van het lichaam. Zet het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren en daarna het gezonde been.

Traplopen met krukken


Als er geen trapleuning is dan kunt u het beste gaan zitten en uzelf met het gezonde been naar boven duwen of naar beneden laten zakken. Als er wel een trapleuning is, dan kan deze als steun dienen, aan de andere zijde gebruikt u dan één kruk. Trap op: Ga voor de trap staan, steun op de trapleuning en plaats de kruk op de eerste trede, zet dan het gezonde been op de eerste trede en zet het zwakke been ernaast. Trap af: Steun op de trapleuning en zet de kruk op de eerste trede, plaats daarna het zwakke been op de eerste trede en zet het gezonde been ernaast.
Handig ezelsbruggetje voor traplopen met een geblesseerd been is: Het goede been gaat naar de hemel (naar boven) en het slechte been gaat naar de hel (naar beneden).

Wilt u meer weten over het lopen met elleboogkrukken, dan vindt u handige tips en een video onder deze link.

Hulpmiddelen voor ouderen heeft een uitgebreid assortiment elleboogkrukken. U kunt ze komen bekijken in de winkel in Deurne of bestellen via de webshop.