Ouderdomsslechthorendheid

Zo ga je om met slechthorendheid op latere leeftijd

 

Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met een verminderd gehoor. Dit kan enorm vervelend zijn en een negatieve invloed hebben op je kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan, zodat je zo min mogelijk last ervan ervaart. In dit artikel lees je alles over ouderdomsslechthorendheid.

 

Veelvoorkomende oorzaken van een slecht gehoor

De voornaamste reden voor ouderdomsslechthorendheid is natuurlijk leeftijd. Maar ook andere factoren kunnen gehoorverlies veroorzaken of versterken, namelijk:

 

  1. Erfelijkheid

Zit slechthorendheid bij je in de familie? Dan is de kans groter dat jij hier op termijn ook last van krijgt.

 

  1. Leefstijl

Een ongezonde levensstijl kan van invloed zijn op je gehoor. Denk aan roken, alcohol drinken, ongezond eten en stress.

 

  1. Gehoorbeschadiging

Slechthorendheid kan ook veroorzaakt of versterkt worden door beschadiging aan je gehoor. Bijvoorbeeld door hard geluid, een oorziekte of een ongeval.

 

Zo herken je het

Iedereen merkt op een andere manier dat hij of zij last heeft van een verminderd gehoor. Vaak sluipt het erin, waardoor het lastig is om te bepalen of je er echt last van hebt. De meeste ouderen merken dat zij slechter horen tijdens gesprekken, kletsen in gezelschappen of televisiekijken.

 

Heb je bijvoorbeeld het idee dat je het geluid van je televisie steeds een standje harder zet? Of vraag je steeds vaker “Wat zeg je?” aan je gesprekspartner? Mogelijk heb je dan last van een verminderd gehoor. Om dit zeker te weten, kun je een bezoekje brengen aan een audicien of (huis)arts.

 

Dit kun je doen als je slecht hoort

Het kan erg vervelend zijn om niet goed gesprekken met iemand te kunnen voeren. Gelukkig zijn er manieren om niet te veel in te leveren op je kwaliteit van leven. Zo kun je bijvoorbeeld een gehoorapparaat nemen: deze zijn tegenwoordig zo klein dat ze bijna niet meer opvallen.

 

Verder kan het handig zijn om te vertellen aan familie, vrienden en collega’s dat je slecht hoort, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Zij kunnen helpen door bijvoorbeeld rustig en duidelijk te praten en je aan te kijken tijdens het praten. Je zult merken dat gesprekken voeren zo een stuk makkelijker gaat.

 

Zorg ook dat er tijdens een gesprek zo min mogelijk achtergrondgeluiden zijn, bijvoorbeeld van de televisie of radio. Op die manier kan je je beter focussen op een gesprek.

 

Omgaan met slechthorendheid

Slecht horen is enorm vervelend, maar gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Hopelijk helpen bovenstaande tips je hierbij!