Wat is een sta-op-stoel en waarom zou je er eentje willen?

Zitten doen we behoorlijk wat uren per dag. Voor de meeste mensen geldt dat het aantal zituren toeneemt bij het klimmen der jaren, een comfortabele stoel is dus erg belangrijk. Maar wat nou als u steeds meer moeite krijgt met zelfstandig opstaan uit uw favoriete stoel? Dan kan het zomaar zo zijn dat u geholpen bent met een sta-op-stoel.

Wat doet een sta-op-stoel?

Een sta-op-stoel wordt ook vaak sta-op-fauteuil genoemd. Het is een gewone ‘luie stoel’ die door middel van een elektromotor kan kantelen en omhoog komen. Dit maakt het opstaan en gaan zitten gemakkelijker, er wordt minder kracht en coördinatie gevraagd van de bovenbenen. Ook de armen worden gespaard omdat deze niet ter compensatie hoeven worden ingezet, in het algemeen zult u duidelijk minder energie nodig hebben voor het gaan staan en zitten.

Hoe ziet een sta-op-fauteuil eruit?

Een goede sta-op-stoel ziet er precies hetzelfde uit als een gewone fauteuil, het is dus geen ‘medisch hulpmiddel’ dat afbreuk doet aan uw interieur. Het mechanisme om te kantelen is weggewerkt onder de stoel en dus onzichtbaar wanneer u zit. U kunt kiezen uit een groot aanbod modellen en soorten bekleding. Ook qua zitcomfort doet dit elektrische exemplaar niet onder voor z’n ‘gewone’ soortgenoot.




Zijn een sta-op-stoel en een relax-fauteuil hetzelfde?

Nee, er is echt een verschil tussen beide. Een sta-op-stoel is meestal ook een relax-fauteuil, maar een relax-fauteuil is geen sta-op-stoel.

Waar let u op als u een sta-op-stoel koopt?

Wanneer u een sta-op-stoel wilt kopen, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Veel modellen hebben een extra hoofd- en neksteun. Dit biedt voor de meeste mensen een verhoogd zitcomfort, maar iedereen heeft een andere anatomie dus is het aan te raden eerst eens te testen of u zo’n extra kussen u prettig ondersteunt of juist in de weg zit.

Sta-op-stoelen zijn er in vele soorten en maten en da’s niet voor niks, goede pasvorm is belangrijk. Dit houdt in dat u wanneer de stoel in neutrale positie staat goed met de voeten bij de grond kunt. Als dat niet het geval is, loopt u het risico op kramp of slapende benen. Let dus bij de aanschaf van een sta-op-stoel goed op de zitdiepte, hierin zijn verschillende maten te verkrijgen.

En dan zijn er nog de armleuningen. Het is belangrijk dat de armen hierop kunnen rusten zonder dat u de schouders optrekt. Ook moeten ze u voldoende ondersteuning bieden bij het opstaan.

Zijn er ook nadelen aan een sta-op-stoel?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van aan wie u ‘m stelt. Wanneer u het aan een fysiotherapeut vraagt, dan zult u merken dat er enige terughoudendheid is. Het niet of moeilijk kunnen opstaan uit een stoel is een teken dat de kracht in de bovenbeenspieren (de grootste spieren in het menselijk lichaam) afnemend is. Dit komt deels door natuurlijke veroudering, maar deels ook door toenemende inactiviteit. Uit vele onderzoeken komt naar voren dat krachttraining bij ouderen zeer effectief is. Een fysiotherapeut zal u adviseren eerst de kracht op te trainen, omdat die juist nog verder zal afnemen als u niet meer actief komt staan. Dit voor de volledigheid en ter overweging, de keuze is natuurlijk geheel aan u.

Sta-op-stoelen bij Hulpmiddelen voor Ouderen

Wanneer u voor een sta-op-stoel kiest, dan kunt u terecht bij Hulpmiddelen voor Ouderen. In de webshop vindt u een klein deel van het assortiment, maar in de winkel is de keuze reuze. Er zijn diverse modellen te zien en voelen, ook kunt u kiezen uit vele stof- en leerstalen.

Heeft u vragen of wilt u eens komen kijken naar de mogelijkheden van een sta-op-stoel? Neem dan contact met ons op!