Wandelstok of rollator; waar kiest u voor?

Wandelstok of rollator; waar kiest u voor?

 

Het is zover, de dag is aangebroken dat u moet toegeven dat lopen niet meer zo soepeltjes gaat als voorheen. Stoeptegels zijn ineens potentieel gevaarlijke obstakels en die pijnlijke heup valt eigenlijk ook niet meer te negeren. Een loophulpmiddel kan uitkomst bieden, het is dan ook niet voor niets dat we veel wandelstokken en rollators in het straatbeeld zien.

 

Maar waar kiest u nu eigenlijk voor? Is een wandelstok de beste optie of is een rollator toch beter? Dat is een goede vraag waarop geen universeel antwoord te geven valt, het is afhankelijk van de situatie én van de verwachtingen.

 

Wandelstok voor lichte steun

Een wandelstok is de lichtste van de twee, de minst zichtbare ook. Dit maakt dat de stap naar het gebruik hiervan voor veel mensen minder groot voelt dan die naar een rollator. Een wandelstok is niet bedoeld om zwaar op te leunen, dat is namelijk erg belastend voor die ene pols waar dan al het gewicht op komt en bovendien wordt de rug heel asymmetrisch belast. Wandelstokken worden gebruikt bij lichte mankementen aan één lichaamszijde of milde verstoringen van het evenwicht. 

 

Verschillende varianten wandelstok

Wie denkt aan een wandelstok zal zich waarschijnlijk in eerste instantie het beeld vormen van een houten exemplaar met gekromd handvat, maar er is natuurlijk veel meer op de markt dan de uitvoering van weleer. Tegenwoordig zijn de meeste stokken instelbaar in hoogte en niet van hout maar van lichte materialen als aluminium of carbon. Ze zijn er met ergonomisch handvat en zelfs met zitje. Handig extraatje is dat ze ook verkrijgbaar zijn in opvouwbare variant. Dat laatste is vooral gemakkelijk wanneer u de stok niet altijd gebruikt maar alleen in geval van nood bij u wilt hebben.

 

Niet of juist wél voor een rollator kiezen

Een rollator is natuurlijk veel zichtbaarder dan een wandelstok en daarnaast kan het een obstakel zijn wanneer u bijvoorbeeld met de auto weg gaat of ergens loopt waar veel stoepranden of drempels zijn. De stap naar het gebruik van een rollator wordt vaak pas heel laat gezet. Begrijpelijk maar niet geheel terecht, er zijn namelijk ook veel voordelen te noemen. Eerste en allergrootste pluspunt is dat het looppatroon grotendeels normaal blijft. Dat komt doordat u aan twee kanten steun hebt, in plaats van eenzijdig zoals dat bij een wandelstok het geval is. 

 

Wat een rollator te bieden heeft

Een rollator biedt stabiliteit en steun. Het is een handig hulpmiddel bij het vervoeren van bijvoorbeeld een kopje koffie of wat boodschappen en wanneer een wandeling toch wat langer wordt dan uw benen of conditie aankunnen, dan hebt u altijd een stoeltje bij de hand. Vrijwel alle rollators zijn inklapbaar en kunnen dus in de auto. Net als wandelstokken zijn ze er in vele soorten en maten en worden ze steeds vaker gemaakt van lichtgewichtmaterialen.

 

Dus? Gaat u voor een wandelstok of voor een rollator?

Natuurlijk hebt u geen glazen bol waarin u de toekomst kunt zien, maar probeer wanneer u de afweging maakt tussen een wandelstok en een rollator toch op realistische wijze vooruit te kijken. Zijn de klachten duidelijk van tijdelijke aard vanwege bijvoorbeeld een verzwikte enkel, dan kan een wandelstok prima van pas komen. Komen de problemen duidelijk voort uit ouderdom, weet dan dat u er niet jonger op wordt en dat de steun van een wandelstok waarschijnlijk binnen afzienbare tijd onvoldoende zal zijn.

 

Hinkt u nog op twee benen, lees dan dit artikel over rollators eens. Kiest u toch voor een wandelstok, laat u dan goed voorlichten en ga voor een goed passend exemplaar. Trap niet in de valkuil om het oudje van bijvoorbeeld uw overleden vader te gebruiken, de kans dat deze niet de juiste hoogte heeft en dus voor andere lichamelijke problemen zorgt is groot.

 

Bij Hulpmiddelen voor Ouderen hebben we een groot assortiment wandelstokken en rollators. Neem contact op voor het maken van een afspraak, wandel een keer binnen of bezoek onze webshop. We helpen u graag veilig op weg.