Voorkom uitglijden in de badkamer met een antislip mat

Valpartijen in de badkamer zijn een groot probleem onder ouderen. Jaarlijks belanden ruim 4.000 mensen in het ziekenhuis door een val in deze ruimte, en dat terwijl zo’n schuiver in veel gevallen voorkomen had kunnen worden.

Vallen heeft voor mensen van boven de 65 jaar vaak flinke consequenties, zoals een langdurig ziekenhuisverblijf, revalidatie of zelfs overlijden. Uit onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat dagelijks 10 Nederlanders overlijden aan de gevolgen van een val. Hersenletsel en een heupfractuur zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Driekwart van de dodelijke slachtoffers is 80 jaar of ouder.


Gladde tegelvloer

In vrijwel iedere badkamer ligt een tegelvloer. Voordeel daarvan is dat deze goed schoon te houden is, nadeel is dat ie door water of zeep erg glad kan worden. Dat is vragen om problemen, want wanneer u ouder wordt, neemt het vermogen uzelf op te vangen af. Tel daarbij op dat het risico om iets te breken bij een val toeneemt en u begrijpt waarom voorkomen beter is dan genezen.




Antislip mat in douchebak of bad

Natuurlijk zijn er goede antislip tegels te koop, maar wat als u een douchebak of bad heeft, of gewoon geen mogelijkheid om de hele vloer te vervangen? In zo’n geval kan een antislip mat uitkomst bieden. Deze zitten met zuignappen aan de ondergrond vast en zijn geperforeerd zodat er geen water op blijft staan.

Soorten en maten

Antislip matten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, ze kunnen in douche of bad gelegd worden, maar natuurlijk ook gewoon op de vloer voor de spiegel.




Eigenschappen van een antislip mat

Het materiaal waarvan de matten gemaakt zijn is uiteenlopend, zo zijn er bijvoorbeeld matten die gemaakt worden van schimmelwerend materiaal en matten die geschikt zijn voor mensen met een latexallergie. Sommige exemplaren zijn zelfs wasbaar op 40 graden. De meeste zijn uitgevoerd in wit, maar er zijn ook gezellige kleurtjes verkrijgbaar. Voor elk wat wils dus.

Bent u overtuigd van het nut van antislip matten in de badkamer? Kom dan eens langs bij Hulpmiddelen voor Ouderen in Deurne. U kunt hier zien en voelen wat er te krijgen is. Als u er dan toch bent, kunt u zich meteen laten voorlichten over andere hulpmiddelen die het risico op vallen in de badkamer verkleinen.