Welke rolstoel past u het beste?

Rolstoelen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, dat is niet zonder reden. Doel en intensiteit van het gebruik zijn voor iedereen anders. Globaal gezien zijn deze vierwielers verkrijgbaar in transport, handbewogen en elektrisch. Daarnaast kan nog onderscheid gemaakt worden in gewicht en wielgrootte.

Om te weten wat u nodig heeft, is het zaak een aantal punten mee te nemen in de overweging. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit of u af en toe een keertje een lange afstand wilt overbruggen of dat u volledig rolstoel-afhankelijk bent. En bent u in staat uzelf voort te bewegen of zal er altijd een ander zijn om te duwen? We nemen u graag bij de hand, op weg naar een goede keuze.

Vervoeren

Een rolstoel is in de basis natuurlijk gemaakt om mensen te vervoeren, maar vanzelfsprekend moet de stoel zelf ook wel eens vervoerd worden. De rolstoelen die wij aanbieden zijn (met uitzondering van de elektrische varianten) allemaal opvouwbaar/inklapbaar. Dit maakt dat ze gemakkelijk mee kunnen in de auto. Waar wel een duidelijk verschil in zit is het gewicht van de verschillende exemplaren. Wanneer u van uzelf weet dat u (of uw partner) moeite heeft met tillen, is het verstandig om voor een lichtgewicht aluminium uitvoering te gaan.

Handbewogen, transport of elektrisch?

Natuurlijk is iedere rolstoel bedoeld voor transport, maar wanneer we het hebben over een transportstoel, dan gaat het meestal om een eenvoudig exemplaar, qua comfort gericht op incidenteel gebruik. Transportstoelen zijn verkrijgbaar met grote achterwielen maar ook met kleine. Een handbewogen rolstoel (ook wel manuele rolstoel of zelfrijder genoemd) heeft altijd grote achterwielen met hoepels. Met de hoepels kunt u de rolstoel zelf voortbewegen en besturen, maar natuurlijk zijn er ook duwhandvaten waardoor een eventuele begeleider u kan duwen. Alle rolstoelen zijn voorzien van parkeerremmen op de achterwielen, sommige uitvoeringen hebben ook nog handremmen op de duwhandvatten. Elektrische rolstoelen tot slot zijn geschikt om u zelfstandig mee te verplaatsen in en om huis. Ze hebben twee vaste- en twee zwenkwielen. Of de zwenkwielen voor of achter zitten maakt uit in hoe de stoel voelt qua besturing.

Zitbreedte

Ieder mens is anders gebouwd, de één is nu eenmaal wat breder en de ander wat smaller. Het is dan ook logisch dat bijna alle rolstoelen verkrijgbaar zijn in verschillende zitbreedtes. U kunt gemakkelijk thuis zelf opmeten welke zitbreedte het beste bij u past of u kunt hiervoor hulp vragen in de winkel.

Om de ideale zitbreedte van uw rolstoel te bepalen kunt u het beste gaan zitten. U meet dan het breedste punt bij uw billen/heupen. Wanneer u dit heeft opgemeten telt u daar 4 centimeter bij op, dan heeft u uw ideale maat. Die 4 centimeters zijn nodig om te kunnen bewegen en om in de winter bijvoorbeeld een deken of voetenzak om u heen te kunnen slaan.

Er is bij ‘confectie’ rolstoelen natuurlijk maar een geringe kans dat er een rolstoel is met precies de breedte voor uw ideale maat. Kies de zitbreedte die het dichtst bij uw ideale maat zit. Neem liever een maatje te groot dan een maatje te klein.

Banden

De banden van de rolstoelen die we bij hulpmiddelen voor ouderen verkopen zijn van foam. Het voordeel is dat deze niet lek kunnen raken of leeglopen. U heeft dus altijd een stoel met harde wielen ter beschikking. Er zijn ook rolstoelen met luchtbanden op de markt, bij sommige gebruikers hebben deze de voorkeur omdat die qua hardheid variabel in te stellen zijn.




Combinatie van rolstoel en rollator

Er is een rollator die met en simpele aanpassing kan worden omgebouwd tot rolstoel. Dit is ideaal voor mensen die graag een stuk lopen met een rollator, maar het niet altijd volhouden. U kunt de rollator dan switchen naar een transport rolstoel en u laten voortduwen door een begeleider.

Al met al is er een heleboel om te kiezen en rekening mee te houden op het gebied van rolstoelen. Wellicht ziet u ook na het lezen van deze blog door de bomen het bos nog niet. In dat geval bent u altijd welkom voor een afspraak bij ons in de winkel, dan helpen wij u met raad en daad en kunt u zelf ervaren waar uw voorkeur naar uitgaat.